2016. március 18., péntek

Az FTP védelme

A normál belépési jelszavak védelme után, nézzünk kicsit körül egy másik kapuban, mégpedig az FTP kapujában.

Mi is az az FTP?

Annak aki csak böngészi a webet, keresgél rajta, chatelget nem sokat jelent és nagy jelentősége sincs!

De annak aki weboldalt üzemeltet, aki képeket tölt fel a honlapjára, vagy bármi egyebet tölt fel és le a weboldalról, annak az FTP egy igenis fontos és érzékeny kapcsolódási pont, egy olyan kapu amelyen keresztül a nem várt látogatók is megszerezhetik az irányítást!

Hol érhető el az FTP?

A legegyszerűbb módja valamilyen "Commander" programot használni erre, mint például a Total Commander. Ezen a programon ott van a felső sorban az FTP kapcsolódási lehetőség:

Tőlünk kérhet szakmai segítséget



Miután rákattintunk erre a kis ikonra, bejön egy párbeszéd ablak amin ki lehet választani az "Új kapcsolat" lehetőséget és itt be lehet és be is kell állítani a megfelelő paramétereket:

 Honlapok építése, javítása, kartbantartása
Az első a "Kapcsolat neve" amely lehet akármi, csak emlékeztessen minket arra, hogy hova is vezet!

A "Kiszolgáló neve" már egy sokkal érzékenyebb terület mert itt kell beállítani a konkrét kapcsolódási pontot a honlapunk szerveréhez, ez lehet ftp.valami.hu, vagy ftp. valami.hu:221 e lehet simán www.valami.hu is, ez a tárhelyt biztosító szervertől függ és nem is mi határozzuk meg hanem a rendszergazda.
Aztán következik a " Felhasználó név" és a "Jelszó" amelyek azonosítanak minket a belépéskor.

Ezek a nevek és jelszavak elsősorban biztonságosak kell legyenek. Ugyanazok a paraméterei mint az előző bejegyzésben, a honlap belépési jelszavaknál ismertetetteké, tehát ne legyenek könnyen kitalálhatók!

Mint említettem, nem mi hanem a rendszergazda adja meg ezeket az adatokat, de rajtunk múlik az, ha nem érezzük elég biztonságosnak őket akkor kérjünk újakat, biztonságosabbakat!

A másik nagyon fontos dolog az FTP kapcsolatokkal, hogy vigyázzunk a jelszavak tárolására, mert ezen a ponton, nagyok könnyen, sok kár és bosszúságot okozhatnak nekünk a betolakodók. Ha úgy érezzük, hogy hozzáférhettek a jelszavunkhoz, például egy a gépünkön elhelyezett trójaival, akkor kérjünk változtatást!

Csak érintőlegesen még annyit, hogy létezik sok más FTP kapcsolatot létesítő program, sőt, ha SFTP kapcsolatot engedélyez a szerver, akkor más programot kell használni, mint például a FileZilla-t!

 Honlap, weboldal építés, javítás, SEO optomalizálás

A lényeg, hogy a jelszavak védelme az egyik legfontosabb része a biztonságos honlap kezelésnek és érdemes maximális figyelemmel kezelni ezt a területet!


Honlapok építése, weboldalak javítása és karbantartása, SEO optimalizálása a mi szakterületünk. Ilyen ügyekben keresse nyugodtan a http://www.joomlaabc.hu vagy a http://www.weblap-szerviz.hu weboldalainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése